Kredit to blog Coretan dari Dapur oleh Noor Masri.
LAKSA KUOH PUTIH TRG
8 ekor @ 800g ikan selayang
2 sudu kecil lada hitam
1/2 in halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 1/2 biji kepala parut diambil santannya2 keping asam gelugursedikit garamIkan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masakToskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
Daun kesum secukupnya dimayang halus
Kacang panjang secukupnya dimayang
Kobis diracik halus
Timun dimayang
Daun kemangi - buang tangkai
Taugeh - buang ekor
Sambal belacan:
Cili kering rebus dan toskan]
Belacan] tumbuk atau mesin
Sket garam]
No comments:
Post a Comment